Go to the top

O Românie fără hoție nu e o fantezie.

Hoția s-a umflat pentru că a fost sprijinită politic.

Deci tot politic poate fi distrusă.

Hai s-o distrugem împreună!

Matei Mariana Cristina

Sunt membru PLUS din luna decembrie 2019. Am aderat cu speranța că pot fi de ajutor. A durat ceva timp să mă hotărăsc, dar o vorbă din bătrâni zice ,,mai bine mai târziu, decât niciodată”.

De la începutul anului 2020 sunt manager de proiect la una dintre cele mai importante grupuri financiare din țară, OTP Consulting România. Coordonez  programul de mentorat prin care 62 de tineri antreprenori sunt ghidați să își înființeze și să aducă la maturitate afacerile pe care le-au înființat, conform planurilor de afaceri finanțate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

În cei mai recenți 14 ani din viață am activat în domeniul social și am lucrat cu organizații ca Fundația Terre des hommes, cea mai mare organizație elvețiană din domeniul protecției copiilor, cu Asociația Lumina, care a construit în Bacău primul Hospice din România dedicat copiilor diagnosticați cu boli incurabile sau limitatoare sau SOS Satele Copiilor România.

Sunt pasionată de managementul de proiect, de fundraising, de dezvoltarea comunitară, iar temele în care cred și pentru care militez cu cea mai multă încredere sunt reprezentate de bunăstarea copiilor, însănătoșirea sistemului de sănătate, diminuarea violenței domestice și solidaritatea împotriva sărăciei, violenței și excluziunii.

O Românie fără hoție

O Românie fără hoție, este un drum lung. Suntem ancorați în tot felul de obiceiuri și sisteme care favorizează hoția si corupția.  Indicele de percepţie a corupţiei în România, în 2019, a fost similar cu cel din 2012, ţara noastră poziţionându-se pe penultimul loc la  nivelul UE, la egalitate cu Ungaria şi cu un punct în plus faţă de Bulgaria, așa cum a arătat rezultatele studiului realizat de Transparency  International.  

Ca deputat din partea USR-PLUS voi susține în mod deosebit 5 puncte din Programul de Guvernare.  

Având în vedere că voi candida din partea Alianței, consider că trebuie să avem în vedere Programul care ne va ghida prin următorii 4 ani. 

Am ales 4 teme puternice pentru ca care vin în fața dumneavoastră și vă cer votul intern pentru O Românie fără hoție!

1. Garanția națională pentru un viitor mai bun al copiilor.

2. Solidaritate împotriva sărăciei, violenței și excluziunii.

3. Reforma sistemului de sănătate. 

4. Violența domestică. 

Valorile în care cred sunt: curajul, participarea, transparența, respectul, egalitatea,  incluziunea, solidaritatea și diversitatea.

Context:

  • 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi.
  • Patru din zece copii sunt afectați de sărăcie și peste 100.000 dintre ei au cel puțin unul dintre părinți plecați la  muncă în străinătate; inspectoratele școlare estimează că numărul acestor copii ar putea fi triplu. 
  • Peste 25% dintre românii care trăiesc la sate au doar patru clase.
  • 1 din 4 copii merge câte o oră, pe jos, pentru a ajunge la şcoală, așa cum arată rezultatele unei cercetări realizate  de Fundaţia World Vision.
  • În România, anual, circa 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani. Rata nașterilor înregistrate în rândul  adolescentelor între 15 si 19 ani este cea mai mare din Europa, țara noastră înregistrând 34 de nașteri la 1.000 de  adolescente, fapt care ne situează pe primul loc, conform Oficiului European de Statistică (Eurostat).
  • Doar 8,7% din spitalele și unitățile medicale își desfășoară activitatea în mediul rural.
  • În 2018, România a avut 322 de locuitori la un medic.
  • 1 din 5 sesizări de viol înaintate de victime la secțiile de Poliție naționale și constituite în dosare aflate în  cercetarea parchetelor de pe lângă judecătorii sau tribunale se finalizează cu trimiterea în judecată a unui agresor.
  • 1 din 7 sesizări ale infracțiunii de act sexual cu un minor, trecute prin malaxorul Poliție-parchet, se încheie pe  traseul legal cu trimiterea în judecată a unui agresor.
  • 1 din 7 sesizări ale altor infracțiuni la viața sexuală (precum agresiunea, hărțuirea sau coruperea) ajung,  traversând circuitul Poliție-parchet, la o soluție de trimitere în judecată a unui agresor.
  • În intervalul 2015- iunie 2020, la secțiile de poliție din țară, au fost depuse circa 25.500 de sesizări ale unor  infracțiuni sexuale.
  • Doar 4500 dintre dosarele penale rezultate s-au finalizat însă cu dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor.  Datele obținute și prelucrate în cadrul unui efort jurnalistic colaborativ național dau în premieră imaginea de  ansamblu a unui sistem care nu reușește în 80% din cazurile care i se semnalează să facă dreptate victimelor.

Măsurile pe care le propun sunt:

Una dintre principalele măsuri pe care le vizez, va fi să aduc la aceeași masă organizațiile neguvernamentale cu  expertiză pentru fiecare dintre temele pe care le vizez. Consider că acestea au adunat o experință impresionantă și  folositoare în ultimii 30 ani și putem învăța de la ele și adapta la nevoile curente și la vremurile pe care le trăim. 

1. Program național de educație remedială. După modelul dezvoltat de către organizația World Vision România, voi susține dezvoltarea unui program national ,,Școală după școală”, unde copiii să primească câte o masă caldă și ore de  educație remedială în regim after-school. Acolo unde acestea nu se vor putea derula din cauza cazurilor de îmbolnăvire  sau nu se vor putea asigura condițiile de siguranță voi propune acordarea de tichete de masă sau masa la pachet pentru  acasă, concomitent cu ore de educație remedială online, urmate de vizite de monitorizare. 

2. Dotarea școlilor din mediul rural cu microbuze școlare.  

3. Actualizarea rețelei de psihologi școlari. În prezent, 1 psiholog este responsabil de 800 de elevi. 

4. Înființarea și consolidarea funcționării, acolo unde există, a centrelor de primiri urgențe în caz de violență domestică la nivelul fiecărui județ și posibilitatea primirii de beneficiari indiferent de județul de apartenență.  

5. Înființarea unui program national prin care organizațiile non-guvernamentale care au centre de primire în regim de  urgență a victimelor violenței domestice, să poată contracta servicii cu statul și să primească suport financiar pentru  serviciile oferite. 

6. Accesul la școală al copiilor și combaterea abandonului școlar. Avem încă copii care merg la munci agricole în loc să meargă la școală. Ca parlamentar voi solicita ca fiecare primărie să aibă obligația de a ține  evidența, de a raporta și de a interveni pentru a stopa aceste abuzuri care încalcă dreptul copiilor la educație. În acest sens, în fiecare comunitate trebuie să existe un mediator școlar care să aibă sarcina de a  raporta imediat atunci când constată că un copil este în pericol de a abandona școala. 

7. Digitalizarea instituțiile publice. Vreau să dispară cozile interminabile, cererile completate cu pixul, dosarele cu șină,  copiile xerox. 

8. Dezvoltarea un mecanism de sprijin real pentru adolescenții din mediul rural care sunt nevoiți să facă naveta pentru a  ajunge la licee în oraș. Să aibă acoperite costurile de transport și, acolo unde este cazul, să primească tichete pe care să  le poată folosi să își cumpere haine și alimente. 

9. Pregătirea profesorilor pentru ca ei să îi ajute pe acești tineri să se adapteze la liceele din oraș și la valorile colegilor lor  orășeni. 

10. Construirea unui sistem de justiție pentru minori

11. Acordarea de sprijin tinerilor care la 18 ani pleacă din sistemul de protecție de stat

Alte măsuri pe care le voi susține: 

  • Introducerea votului electronic/ prin corespondență la alegerile locale.
  • Reorganizarea administrativă în acord cu nevoile și specificul local.

Îmi doresc o societate în care drepturile femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale de afirmare atât bărbaților, cât  și femeilor indiferent de etnie, statut economic, orientare sexuală, apartenență religioasă, etc.

Vă mulțumesc pentru încredere!

 

 

Implică-te alături de noi și participă la schimbarea în bine a României. Înscriere